gepubliceerd op 18/12/2024

De rol van spieraanpassingen bij klachten long covid

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Amsterdam UMC hebben nieuwe inzichten gepubliceerd over de gevolgen van veranderingen die plaatsvinden in de spieren bij patiënten met post-COVID. Hun recente overzichtsartikel, uitgevoerd door een multidisciplinair team onder leiding van spierfysioloog Rob Wüst, werpt licht op de mogelijke oorzaken van inspanningsbeperkingen en post-exertionele malaise (PEM) – een kernsymptoom van post-COVID.
Inspanningsklachten en spieraanpassingen

Bij post-COVID ervaren patiënten vaak langdurige symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn, ‘brain fog’ en PEM, waarbij zelfs geringe fysieke of mentale inspanning kan leiden tot een verergering van klachten. Deze symptomen hebben een grote impact op het dagelijks functioneren en herstel.

Via literatuuronderzoek hebben de onderzoekers meerdere veranderingen geïdentificeerd
in de spieren van post-COVID patiënten die mogelijk bijdragen aan de afname van
de inspanningscapaciteit. Deze aanpassingen bieden belangrijke inzichten in de
onderliggende mechanismen van post-COVID en de uitdagingen waarmee patiënten
worden geconfronteerd.

Belangrijke bevindingen
  • Post-COVID gaat gepaard met een verschuiving in de stofwisseling, en spiereigenschappen die kunnen verklaren waarom vermoeidheid sneller optreedt.
  • De mitochondriën, de ‘energiefabrieken’ van de cel, werken minder goed, wat betekent dat spieren minder energie kunnen genereren en sneller uitgeput raken.
  • Problemen in de zuurstoftoevoer naar spieren, mogelijk veroorzaakt door veranderingen in het capillair netwerk (kleine bloedvaatjes die zuurstof naar de spieren brengen) en de endotheelcellen (cellen die de bloedvaten bekleden), kunnen de symptomen versterken.
  • Post-exertionele malaise wordt waarschijnlijk verergerd door schade aan spierweefsel en ophoping van immuuncellen in spieren na inspanning. Deze kunnen leiden tot spierpijn.
 
 

“Hoewel veel onderzoek naar post-COVID zich richt op het immuunsysteem,
benadrukt ons werk de rol van spieraanpassingen in de langdurige symptomen,”
aldus spierfysioloog Wüst. “Dit kan een belangrijke stap zijn in het
ontwikkelen van gerichte behandelingen.”

Toekomstperspectief

De auteurs benadrukken dat de mechanismen achter PEM en long COVID nog niet volledig begrepen worden, en dat er momenteel geen effectieve behandelingen beschikbaar zijn om deze spiergerelateerde problemen direct aan te pakken. Hun bevindingen bieden echter belangrijke aanknopingspunten voor verder onderzoek.

“Ons doel is om zowel patiënten als zorgverleners te ondersteunen door
inzicht te geven in de oorzaken van deze complexe aandoening,” voegt Dr. Wüst
toe. “We hopen dat onze bevindingen bijdragen aan gerichtere behandelingen en
een verbeterde zorg voor patiënten.”

Voor patiënten en zorgverleners

De onderzoekers raden patiënten aan om in overleg met hun zorgverlener fysieke activiteiten binnen hun grenzen te houden en overbelasting te vermijden. Voor meer informatie en ondersteuning kunnen patiënten terecht bij gespecialiseerde patiëntenorganisaties voor long covid en voor ME/CVS.

Meer informatie

Het volledige reviewartikel, “Skeletal muscle adaptations and post-exertional malaise in long COVID”, is gepubliceerd in Trends in Endocrinology & Metabolism. Die leest u hier.
Voor meer informatie kunt u contact 
opnemen met Rob Wüst (r.wust@vu.nl) of Ciska Schippers, communicatiemedewerker Vrije Universiteit Amsterdam, c.schippers@vu.nl.

deel op: